Password.NET 1.0.0.0

Program Password.NET je určený pro bezpečné ukládání důvěrných informací (přihlašovacích jmen, hesel, PIN kódů, čísel kreditních karet, apod.) v šifrované formě do databáze na pevném disku nebo přenosném médiu chráněné heslem.

Hesla lze ukládat, editovat, mazat, duplikovat i tisknout. Hesla lze rozčlenit do kategorií a podkategorií (podkategorie se odděluje pomocí "/" např.: "Interner/Emaily"), k záznamům je možné přidat poznámky, webové nebo emailové adresy, programy. Pro uložení do formátu *.crpf lze zvolit 3 úrovně zabezpečení. Aplikace podporuje vkládání hesel a údajů pomocí přetažení (drag and drop funkce).

Při kliknutí na odkaz se serverem nebo aplikaci pro přihlášení se automaticky zkopíruje do schránky přihlašovací jméno a po vložení pomocí Ctrl+V se zkopíruje přihlašovací heslo, které se po vložení pomocí Ctrl+V automaticky vymaže ze schránky (poznámka: údaje lze vkládat pouze přes Ctrl+V, údaje nelze vkládat přes položku Vložit kontextové nabídky pravého tlačítka myši).

Program také automaticky sleduje obsah schránky a při nalezení adresy ze schránky v databázi zkopíruje přihlašovací jméno do schránky a pak lze postupovat stejným způsobem pomocí Ctrl+V (poznámka: program sleduje pouze údaje vložené do schránky pomocí Ctrl+C, nesleduje údaje vložené pomocí položky Kopírovat kontextové nabídky pravého tlačítka myši).

Schránka se automaticky vymaže po uplynutí časového limitu (2 minuty, lze vypnout v nastavení aplikace (záložka Zabezpečení)).

Jednotlivým záznamům lze nastavit dobu platnosti hesla, při vypršení platnosti hesla program automaticky upozorní na nutnost změnit heslo.

Program obsahuje i generátor náhodných hesel, hesla lze importovat a exportovat z *.xml. Dále obsahuje nástroj pro zjištění hesla skrytého za ***.

Výhodou je možnost využití s USB klíčenkou (program se neinstaluje) a jednoduchá aktualizace programu. Pro využití programu je také důležitý zástupce v System Tray (vedle systémových hodin) – rychlý přístup k programu.

Program také obsahuje tzv. Plovoucí okno – je to malé průhledné okno (nezavází při práci) pro práci se záznamy (při uchycení k okraji obrazovky se chová jako hlavní panel nabídky start).

Pro vymazání všech údajů v registrech vytvořených programem Password.NET lze použít program Password.NET Uninstall.

Program je také zcela funkční v operačním systému Windows Vista.
Program potřebuje pro svou činnost Microsoft .NET Framework verze 2.0 nebo vyšší.

Ovládání

Zkopírování adresy z prohlížeče pomocí CTRL+C, vložení uživatelského jména a hesla pomocí Ctrl+V.

Nalezení požadovaného záznamu a přetažení uživatelského jména a hesla.

Uživatelské rozhraní

Kliknutím na ikonku u informace, kdy vyprší bezpečnostní limit se limit nastaví na maximální hodnotu (časový limit lze změnit v nastavení aplikace).

Kliknutím na ikonku zámku Zamknout souborse soubor uzamkne, pro odemknutí souboru musíte vložit heslo (Lze použít pouze u uložených . crpf souborů).

Přetáhnutím adresy z prohlížeče do pole Server v Plovoucím okně lze vložit uživatelského jméno a heslo pomocí Ctrl+V.

Kliknutím na Nástroje – Zobrazit záznamy před vypršením platnosti hesla se zobrazí záznamy, u kterých je doba do konce platnosti hesla menší než doba uvedená v nastavení aplikace (záložka Zabezpečení, standardně 15 dní).

Jak zabezpečit soubor pomocí hesla

Klikněte na položku v menu Soubor – Uložit, zadejte název souboru a vyberte typ souboru Šifrovaný soubor (*.crpf), dále klikněte na Uložit. Objeví se okno Stupeň šifrování a heslo, kde zvolíte stupeň šifrovaní (od 1024 do 4096 bitů) a musíte zadat bezpečné heslo (viz menu Nápověda – Pokyny k vytváření hesel). Nakonec klikněte na OK.

Pro otevření souboru musíte zadat heslo.